Разни

Неписаните правила в бара

Повечето барове с времето си изграждат неписани правила, които всеки постоянен клиент знае, но дори и след две години се случва някой наш стар познайник да ги научи със закъснение. За това и ще напишем част от тях.

1. Барът е на самообслужване.
Да, пише го и на вратата, но често се случва някой, седнал за първи път, да не го види. Няма страшно — културно ще обясним, че сме на самообслужване. Държим на това, защото смятаме, че така се поддържа една постоянна връзка между вас и човекът зад бара. При над 500 вида бира, редовно и с нови, най-лесният начин да се запознаете с най-интересното наливно или пък по рафтовете е да си поговорите с нас. Дори и да се случи да сме двама или трима бармани и само двама души в бара, ще го оценим да дойдете до бара за поръчка и да си вземете бирата. Не да махате от масата, да свиркате, да чукате по прозорците, да се провиквате и да чакате да дойде бирата. Ако някой от нас сам предложи да ви донесе бирата, го правим по изключение, но се случва. Правилата са, за да се спазват, без значение дали има трима или шестдесет пиещи. Благодарни сме и ако си отсервирате чашите до бара.

2. Може да се внася храна отвън.
Кухнята ни се свежда до няколко вида мезе, ядки, чипсове. Затова винаги е можело да се внася храна отвън. Все пак бира от цял свят трябва да се комбинира с подходяща храна. Без значение дали сте поръчали пица, доставка до дома (в случая до бара), донесли сте си нещо от вас, никога не е имало проблем. Може да попитате за дъска за рязане, ножове, вилици — готови сме да дадем.

3. Тоалетната за мъже и жени е една.
Намира се вътре в ляво. Има стикери на вратата с две тролчета, на които също им се ходи до там. Има и втора тоалетна, служебна, но тя е само за смели — тясна е, понякога има някоя голяма пеперуда вътре. Намира се още навътре и пак в ляво. Може да се ползва по всяко време, но на ваша отговорност. Само не убивайте паяка Пешо. Отглеждаме си го от малък.

4. Гледаме спортните канали.
Харесваме спорт, все пак сме бирен бар. Понякога може и да забравим за някой мач. Попитайте на бара, за да го пуснем. Повечето пъти сме без звук.

5. Ние сме бирен бар.
Да, и като такъв не може да очаквате да имаме коктейли, фрапета, шейкове. Най-интересното при нас е бирата и тя е наистина много — с вкус на шоколад, кафе, плодови, джинджифилови, милкшейк и какво ли още не. Все пак имаме някои неща леко в страни от основното — предлагаме кафе, наливно и бутилирано вино, безалкохолни, твърд алкохол. Но не очаквайте голямо разнообразие – шансът да откриете конкретен сорт вино е малък.

6. Не сме нощен бар.
Намираме се на красиво място, между два парка, но сме в жилищен блок. Затова и се съобразяваме със съседите. Работното ни време е до 23:00 часа. Дори и да останем до по-късно, е само ако някой от нас е в настроение, вие не сте шумни и сме влезли вътре след 23:00. Един ден, ако се преместим, ще имаме по-дълго работно време.

7. Барът е дружелюбно място, подходящо за всички възрасти.
Всеки е добре дошъл. При нас често може да видите едновременно родители с малки деца, студенти, хора минали след работа, Дори и да не сте опитвали нищо различно от масовите бири, не се притеснявайте да дойдете. Кажете ни какво сте пили до сега и дали искате нещо подобно или по-различно — английските и немските бири са лека стъпка в страни, с която може да започнете да опознавате нови вкусове и стилове, без да са твърде странни.

8. Освен бар, сме и бирен магазин.
Поредното нещо, което не сме обявили никъде, но ако вземате бира за вкъщи, получавате 10% отстъпка при бутилираните, а наливните може да ги налеем в наши еднолитрови пластмасови шишета, благодарение на специална система за наливане под налягане, при която се запазва максимално газировката и вкуса. При наливната отстъпката е дори по-голяма — литъра за вкъщи е на цената на две малки бири от същата. Амбалаж няма нужда да връщате. Предлагаме и бирени комплекти и чаши, които са подходящи за подарък.

9. Бирата върви с рок музика
Тук няма много за обяснение — слушаме основно и само рок. Имаме си и китара, ако на някой му се свири. За по-смелите има и караоке.

10. За името „Колобри на бирата“
Не сме колибри, колобри сме 😉 Това е прабългарска титла, която се среща в различни официални исторически извори. Колобърът е просветен човек, лечител, шаман. Името на бара е препратка към българската история и намигване към нашата отдаденост на бирата.