Какво ново

Колобърско: Нимфа

Нова бира, зад която стои желанието ни да експериментираме. Нимфа е направена с един вид хмел – той е вложен и за горчивина, и за аромат. Идеята е да се усетят всички негови качества, без да се смесват вкусове и аромати на други хмелове. А в бъдеще ще ползваме тази бира за още такива експерименти – когато някой хмел привлече вниманието ни, ще вложим само него в следващата Нимфа.

HBC630 започна да се появява като хмел в някои интересни бири в стил IPA, но не сам, а в компанията на други хмелове – може да се усети и в TROïKA V.3 – колаборация между пивоварна Мелтум, Heist Brew Co. от Шефилд и Бял Щърк. Но там е добре замаскиран, а идеята ни беше да го усетим само него. Хмелът придава меки нотки на малини и череши, които са приятно разнообразие от добре познатите цитрусови нотки, които има в повечето бири в стил IPA.

Алкохолът в нашата Нимфа е 6.7%, който е подходящ за сезона, а и за стила. Горчивината е отчетлива, но не прекалена. Единственото разминаване, което се получи, е в цвета. Рецептата беше като за червен IPA, но се получи много по-светла. С малко въображение има кехлибарен цвят, но е далече от обявения стил. Но така става като отпечатахме етикетът преди да е излязла бирата от казана. Но не го имаме за минус – станала е дори по-интересна от заложеното като идея.

Картинката за етикета е продължение на нашата идея за митологични и фентъзи същества. Ако трябва да сме точни, красивото създание е по-скоро дриада, което е вид горска нимфа. Легендите разказват, че дриадите са пазители на гората и покровители на дърветата. И този път поверихме рисунката на Александра Атанасова, която направи и караконджула. Творчеството ѝ е разнообразно, като ние вече сме фенове на нейните фентъзи същества.